28 maj 2012

"Buset" är samhällets febertermometer.

Jag har pratat med några ungdomar som har det svårt och genast inser jag vad NAIV jag är - och inte bara jag utan samhället i stort.
Vi måste öppna ögonen och sätta in hjälpen där den behövs. Idag tar vi itu med symptomen, om ens det. Poliskåren växer och de tar itu med symptomen, dvs "buset". Under tiden växer problemen.
Att lyssna till ungdomarna är en verklig ögonöppnare och jag inser att vi har en kris!
För att titta på Östersund, staden jag befinner mig i, så hade jag aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att situationen är så illa som den är. Och jag känner ett behov av att engagera mig och tänkte att jag går in i politiken och min enkla logik säger att eftersom alliansen inte gör nått åt problemen så engagerar jag mig i oppositionens politik och så långt ut på vänsterkanten som möjligt för att ha chans att finnas med i valstatistiken; alltså gick jag på nått möte med Vänsterpartiet.
Den här dagen handlade samtalet om den Arena som ska byggas, en Arena som kommer att kosta Östersund en väldans massa pengar. Då visade det sig att Vänstern också vill bygga en Arena.
Jag vet av de samtal jag fört med kommuninnevånarna att medborgarna inte vill ha någon arena, inte de jag har pratat med men då har jag ju inte pratat med de lyckligt lottade, de som har sitt på det torra och definitivt aldrig behöver konfronteras med den djupa misär som faktiskt finns i Östersund men jag tror att ALLA skulle behöva se den verkligheten och att alla faktiskt skulle vinna på att man tar itu med misären.
Nåja, jag ifrågasatte Vänstern där på plats; Hur menar du att de barn som våldtar andra barn och de som våldtagits ska kunna ha glädje av Arenan? Och svaret jag fick sade en del om samhällets djupa naivitet och otroliga dumhet; "Barnen kommer till exempel att kunna lära sig konståkning!" Jag trodde knappt mina öron som ni säkert förstår! Hur många promille av Östersunds befolkning kommer att ägna sig åt konståkning? Och hur många av de barn och ungdomar som lever i social misär, drogmissbruk och utsätts för misshandlar och våldtäkter kommer efter ytterligare en dag i helvetet ens ha ORK att tänka i såna banor? Eller jag betvivlar starkt att de ens skulle ha råd med medlemsavgiften eller än mindre den utrustning som krävs för att få tillgång till en meningsfull fritid.

Det är ett kärlekslöst samhälle vi lever i. "Buset" ska stävjas och poliskåren växer. Den kommer att behöva växa ytterligare så länge man inte tar itu med roten till problemen.

Jag läste M Scott Peck´s bok; "Lögnens folk - ett försök att förstå den mänskliga ondskan" och inser att människan fungerar som febertermometrar; det är "buset" som visar på att nått är sjukt. "Buset" eller den som mår dåligt; REAGERAR på det sjuka och visar utslag i form av ett destruktivt agerande. Men att inte ta itu med omgivningen som skapat problemet är som att krossa febertermometern! Tar man inte itu med ORSAKEN till problemen så växer de.

I Östersund blundar man för problemen och jag är övertygad om att det ser ut så överallt. JAG har varit blind och det är därför jag blir chockerad när jag får höra ungdomarna berätta. De behöver få berätta om sin verklighet för flera för det är en verklighet vi alla är del av och alla bidrar till, inte minst genom att vi låtsas som att problemen inte finns.
I Östersund bidrar vi genom våra felprioriteringar till att problemen växer. Vi drar ner på samhällsinsatser som Förskolor och Fältarbetsgrupp till förmån för Arenabygget. Vi bygger hellre på illusionen av välfärd än att se på verkligheten som den ser ut. Under tiden sjunker drogmissbruket ner allt lägre i åldrarna och barn våldtar varandra under knivhot av andra barn. JA - I Östersund - IDAG!!!

SKÄMS du som sitter där med resurserna och vägrar ta itu med problemen till förmån för tempelbygget över din egen förträfflighet! SKÄMS över din kärlekslösa uppblåsthet över den makt du fått i din hand. SKÄMS för du var aldrig värd förtroendet!

3 kommentarer:

  1. Tycker att din blogg är viktig och uppfriskande, MEN - allvarligt, du som är påläst borde veta att i Ösd är det inte alliansen som styr. Prova nåt nytt, lyssna utan att tänka på partitillhörighet. Då kommer du se, iaf då det gäller ärenden som behandlas i socialnämnen, att det är paradoxalt nog de röda som skär ner och får igenom sina vridna prioriteringar. Jag vet. Önskar dig en trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan! Jodå, jag tänkte på det att det kanske är så här i Jämtland och helsnett tycker jag att det är och som sagt blev jag MYCKET förvånad över att vänsterpartiet ville ha Arena. Och nej, direkt påläst,,,men jag reagerar över saker och ting. Att gå in med hull och hår i politiken verkar dock inte vara nån lösning tyvärr så jag bloggar vidare som politik vilde :)

      Radera